Дослідник Київської Русі (до 80-річчя академіка НАН України П. П. Толочка) - Івакін, Г.Ю. (Вісник НАН України, 2018)
21 лютого 2018 р. виповнилося 80 років широко відомому археологу, фахівцю з історії Давньої Русі, почесному директору Інституту археології
НАН України, лауреату Державної премії в галузі науки і техніки УРСР
(1983) та України (2002), премії імені М.С. Грушевського (1992) та премії імені М.І. Костомарова (2008) НАН України, доктору історичних
наук (1981), професору (1988), академіку НАН України (1990) Петру Петровичу Толочку.