До окремих питань підтримки критичних технологій в Україні - Мех, О.А. (Наука та наукознавство, 2015)
Представлено аналіз теоретичних і практичних аспектів проблеми критичних технологій. Зроблено огляд підходів до визначення поняття «критичні технології», представлено інформацію щодо практики їх підтримки, розвитку і захисту, процесів прогнозування та формування їх переліків у різних групах країн. Проведено дослідження еволюції нормативно-правового забезпечення підтримки критичних технологій в Україні починаючи з 1990-х рр., на підставі якого зроблено висновок про існування певної послідовності у політиці України щодо критичних технологій та створення умов для інноваційного зростання окремих галузей економіки. Також виявлено певні методологічні невідповідності між нормативно-правовими актами України щодо критичних технологій. Представлен анализ теоретических и практических аспектов проблемы критических технологий. Сделан обзор подходов к определению понятия «критические технологии», представлена информация о практике их поддержки, развития и защиты, процессах прогнозирования и формирования их перечней в различных группах стран. Проведено исследование эволюции нормативно-правового обеспечения поддержки критических технологий в Украине начиная с 1990-х гг., на основании которого сделан вывод о существовании определенной последовательности в политике Украины по критическим технологиям и создании условий для инновационного роста отдельных отраслей экономики. Также выявлены определенные методологические несоответствия между нормативно-правовыми актами Украины по критическим технологиям. Theoretical and practical aspects of the problem of critical technologies are analyzed. A review of approaches to interpretation of the concept “critical technologies” is made, information on the practices of their support, development, protection, forecasting procedures and compilation of their nomenclatures in various groups of countries is given. Evolution of the regulatory framework pertaining to critical technologies in Ukraine beginning with 90s of the past century is studied, which lays grounds for the conclusion that a consistency in the Ukrainian policies on critical technologies did exist, and the environment favorable for innovation-driven economic growth was really being built. Also, methodological discrepancies between Ukrainian regulatory acts regarding critical technologies are identified.