Українофільська течія галицької історіографії ХІХ ст.: концептуалізація історично-цивілізаційної ідентичності - Куций, І. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті охарактеризовано українофільську течію галицької науково–історичної думки ХІХст. у призмі історичної свідомості її чільних представників, проаналізовано наукові концепції національного минулого вчених–українофілів, з’ясовано їхні цивілізаційні уявлення. The article deals with the 19th century Ukrainophils trend of the Galician scientifichistorical idea in the context of historical consciousness of its main representatives. Scientific concepts of the national past of the scientists-Ukrainophils have been analyzed, their understanding of civilization has been defined.