Розвиток новітніх технологій і трансформація онтологічних категорій - Рижко, Л.В. (Наука та наукознавство, 2015)
Зроблено спробу осмислити зміну світосприйняття сучасної людини у контексті трансформації основних онтологічних категорій: буття, небуття, простір, час, розвиток, причинність, суб’єкт, об’єкт, природа, культура, добро, зло тощо. Показано, що сучасна наука і технології радикально змінюють не лише спосіб життя людини, а й зміст основних понять, за допомогою яких людина міркує про світ, а також стають причиною численних ризиків. Предпринята попытка осмыслить процессы изменения мировосприятия современного человека в контексте трансформации основных онтологических категорий: бытие, небытие, пространство, время, развитие, причинность, субъект, объект, природа, культура, добро, зло и т. п. Показано, что современная наука и технологии радикально меняют не только образ жизни человека, но и содержание основных понятий, с помощью которых человек размышляет о мире, а также стают причиной множества рисков. The author makes an attempt of rethinking the change in the world outlook of a contemporary human in the context of transformations in the key ontological categories: existence, nonexistence, space, time, development, causality, entity, object, nature, culture, good, evil etc. It is shown that the contemporary science and technology has caused radical change not only in the human way of life, but also in the meaning of key concepts used for human reflection about the world, and that it has become a factor for numerous risks.