Основні етапи обчислювальної техніки як підґрунтя для становлення та розвитку кібернетики - Геза, А.В. (Наука та наукознавство, 2015)
Становленню обчислювальної техніки передували певні фундаментальні наукові ідеї, відкриття, винаходи, які заклали основу для виокремлення п’яти основних етапів її розвитку: передісторія обчислювальної техніки (1930-ті рр.); 1-й етап (1941–1956) – перше покоління електронних обчислювальних машин (ЕОМ); 2-й етап (1957–1963) – друге покоління ЕОМ (центральні обчислювальні машини); 3-й етап (1964–1973) – третє покоління ЕОМ; 4-й етап (1974–1990) – четверте покоління ЕОМ; 5-й етап (з 1991 р.) – п’яте покоління ЕОМ. Наведено детальний огляд цих етапів; показано внесок вітчизняних розробників у загальносвітовий розвиток обчислювальної техніки. Становлению вычислительной техники предшествовали определенные фундаментальные научные идеи, открытия, изобретения, которые заложили основу для выделения пяти основных этапов ее развития: предыстория вычислительной техники (1930-е гг.); 1-й этап (1941–1956) – первое поколение электронных вычислительных машин (ЭОМ); 2-й этап (1957–1963) – второе поколение ЭОМ (центральные вычислительные машины); 3-й этап (1964–1973) – третье поколение ЭОМ; 4-й этап (1974–1990) – четвертое поколение ЭОМ; 5-й этап (с 1991 г.) – пятое поколение ЭОМ. Приведен детальный обзор этих этапов; показан вклад отечественных разработчиков в общемировое развитие вычислительной техники. Computing machines rose from the fundamental scientific ideas, discoveries, intentions laying the basis for distinguishing the five key phases in their development: prehistory of computing machines (1930s); 1st phase (1941–1956) – the first generation of electronic computing machines (ECM); 2nd phase (1957–1963) – the second geenrations of ECM (central computers); 3d phase (1964–1973) – the third generation of ECM; 4th phase (1974–1990) – the fourth generation of ECM; 5th phase (1991and on) – the fifth generation of ECM. The detailed review of the above phases is given: the contribution of national engineers in the global development of computing machines is shown.