Археографічно-бібліографічна школа В.М.Перетца в Україні (1907-1914) - Міщук, С. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті висвітлюється науковий внесок відомого літературознавця В. М. Перетца (1870–1935) та членів його семінарія російської філології, зокрема, О. Назаревського, О. Багрія, М. Гудзія, С. Маслова, О. Грузинського, Є. Тимченка, С. Щеглової, В. Адріанової та інших, які працювали під його керівництвом у Імператорському університеті св. Володимира в 1910–1917 рр., у розвиток науково-бібліографічного опису рукописних книг і стародруків, методики наукового дослідження текстів книжкових пам’яток. Розкривається діяльність семінарія у деяких українських установах, де зберігалися рідкісні та цінні колекції книжок та рукописів у Київі, Ніжині, Полтаві, Житомирі, Катеринославі, Львові. This work highlights the scientific contribution into development of scientific, bibliographical indexing of codexes and early printed books and scientific study techniques applied to texts of rare books made, by famous literary scholar V.M. Perets (1870–1935), and members of his Russian Philology Seminary O. Nazarevsky, O. Bagriy, M. Gudziy, S. Maslov, O. Gruzinsky, E. Tymchenko, S. Scheglova and V. Adrianova, and others who worked under his supervision at the Imperial University of St. Vladimir during 1919–1917. The activity of the Seminary in respect to some Ukrainian institutions that kept rare and valuable collections of books and manuscripts in Kyiv, Nizhin, Poltava, Zhitomir, Katerynoslav, Lviv is also reviewed.