Соціальний потенціал інноваційного економічного розвитку в контексті науково-технологічної та інноваційної політики - Головатюк, В.М. (Наука та наукознавство, 2016)
У статті можливості розвитку науково-інноваційного потенціалу української економіки розглядаються в контексті особливостей науково-технологічної та інноваційної політики (НТІ політики) країн ЄС. Обґрунтовано, що особливістю сучасної НTI політики цих країн є її неухильна спрямованість на зростання соціального потенціалу інноваційного економічного розвитку. Досвід країн ЄС у цій сфері має важливе значення для України зважаючи на її євроінтеграційні прагнення та необхідність відповідного удосконалення вітчизняної НТІ політики. За матеріалами соціологічних досліджень доведено, що для українського суспільства характерними є високі довіра до науки та суспільний запит на її активну участь у його життєдіяльності. Проте суспільна функція науки реалізується неефективно, що призводить до подальшого посилення відриву науки від суспільства. Отже, нинішній стан соціально-економічного середовища в Україні слабо сприяє зростанню соціального потенціалу інноваційного економічного розвитку, внаслідок чого інноваційна периферійність національного господарського комплексу матиме тенденцію до подальшого зростання. В статье возможности развития научно-инновационного потенциала украинской экономики рассматриваются в контексте особенностей научно-технологической и инновационной политики (НТИ политики) стран ЕС. Обосновано, что особенностью современной НTI политики этих стран является постоянная направленность на рост социального потенциала инновационного экономического развития. Опыт стран ЕС в этой сфере имеет большое значение для Украины учитывая ее евроинтеграционные устремления и необходимость совершенствования в связи с этим отечественной НТИ политики. На материалах социологических исследований доказано, что для украинского общества характерны высокое доверие к науке и общественный запрос на ее активное участие в его жизнедеятельности. Однако общественная функция науки реализуется неэффективно, что приводит к дальнейшему усилению отрыва науки от общества. Следовательно, нынешнее состояние социально-экономической среды в Украине слабо способствует росту социального потенциала инновационного экономического развития, в силу чего инновационная периферийность национального хозяйственного комплекса будет иметь тенденцию к дальнейшему росту. The possibilities for the development of science and innovation potential in the Ukrainian economy are investigated in view of the specifics of science, technology and innovation policy (STI policy) in EU countries. It is highlighted that a distinctive feature of the recent STI policies in EU countries is its emphasis on growth of the social potential of the innovation-driven development. The experiences of EU countries in this field are of great importance for Ukraine in view of its aspirations to Euro-integration and the need for the appropriate improvements in the national STI policy. Results of sociological studies are used to show that the Ukrainian society features strong trust to R&D and social demand for its active contributions in its life. However, the social function of R&D is implemented inefficiently, which but widens the existing gap between R&D and society. Hence, because the existing state of the socio-economic environment in Ukraine is incapable of triggering growth in the social potential of the innovation-driven economic development, the innovation periphery of the national economy will tend to be more explicit.