Сучасний стан та проблеми підприємницького сектору науки - Ісакова, Н.Б. (Наука та наукознавство, 2016)
Аналіз сучасного стану та перспектив розвитку підприємницького сектору науки в Україні здійснено за даними державної статистики щодо кількості організації, кількості працівників основної діяльності, фінансування наукових і науково-технічних робіт, результативності діяльності, розподілу виконуваних наукових і науково-технічних робіт за типом наукового результату. Проведено порівняльний аналіз діяльності підприємницького та інших секторів науки. Зроблено огляд інноваційної діяльності українських підприємств. Результати аналізу свідчать про загальний низький рівень дослідницької активності наукових організацій і підприємств підприємницького сектору науки, про низький рівень взаємодії економічних агентів у рамках національної інноваційної системи, що знижує ефективність використання науково-технічного потенціалу всіх секторів науки. Рекомендовано перелік заходів, спрямованих на досягнення однієї з головних цілей інноваційної політики України – створення комплексу умов для ефективного використання потенціалу підприємницького сектору науки в рамках національної інноваційної системи. Анализ современного состояния и перспектив развития предпринимательского сектора науки в Украине выполнен по данным государственной статистики о количестве организаций, количестве работников основной деятельности, финансировании научных и научно-технических работ, результативности деятельности, распределении выполняемых научных и научно-технических работ по типу научного результата. Проведен сравнительный анализ деятельности предпринимательского и других секторов науки. Сделан обзор инновационной деятельности украинских предприятий. Результаты анализа свидетельствуют об общем низком уровне исследовательской активности научных организаций и предприятий предпринимательского сектора науки, о низком уровне взаимодействия экономических агентов в рамках национальной инновационной системы, что снижает эффективность использования научно-технического потенциала всех секторов науки. Рекомендован перечень мероприятий, направленных на достижение одной из основных целей инновационной политики Украины – создание комплекса условий для эффективного использования потенциала предпринимательского сектора науки в рамках национальной инновационной системы. Analysis of the current performance and prospects of business enterprise sector of R&D in Ukraine is made
by official statistics data on R&D organizations, R&D personnel, R&D financing, R&D effectiveness, distribution
of R&D by type of R&D result. A comparative analysis of the performance in business enterprise sector and other
R&D sectors is made. A review of the innovation activity at Ukrainian enterprises is given. Results of the analysis
show too low level of R&D activity at research organizations and enterprises classified in business enterprise sector
of R&D, weak interactions between economic agents within the national innovation system, which results in less
effective utilization of the domestic R&D capacities in all the R&D sectors. A nomenclature of recommendations
is given, aimed at achieving a crucial objective of the innovation policy in Ukraine – laying down the framework
required for effective utilization of the capacities in business enterprise sector of R&D within the national innovation
system.