Моніторинг інноваційної діяльності в азійських країнах: уроки для України - Макаренко, І.П.; Рогожин, О.Г.; Соловйов, В.П. (Наука та наукознавство, 2016)
В статті обґрунтовано необхідність зміни підходів до здійснення статистичного моніторингу інноваційної діяльності в Україні на основі методології, використовуваної для оцінювання функціонування національних інноваційних систем та розвитку базових інноваційних технологій у країнах, що швидко розвиваються, зокрема в країнах Східної Азії. Розкрито сутність цієї методології. Виконано аналіз структури фінансування НДДКР в Україні. Надано рекомендацію щодо виконання щоквартального статистичного моніторингу розвитку національної інноваційної системи України за методологією ОЕСР для країн, що швидко розвиваються, та оприлюднення його результатів. В статье обоснована необходимость изменения подходов к организации статистического мониторинга инновационной деятельности в Украине на основе методологии, используемой для оценивания функционирования национальных инновационных систем и развития базовых инновационных технологий в быстро развивающихся странах, в частности в странах Восточной Азии. Раскрыта сущность этой методологии. Выполнен анализ структуры финансирования НИОКР в Украине. Дана рекомендация относительно выполнения квартального статистического мониторинга развития НИС Украины по методологии ОЭСР для быстро развивающихся стран, а также публикации его результатов. The necessity for change in the approach to statistical monitoring of the innovation activity in Ukraine by introducing the methodology used for evaluating the performance of national innovation systems (NIS) and development of basic innovation technologies in rapidly developing countries, in East Asian countries in particular. A detailed description of this methodology is given. Structural analysis of R&D financing in Ukraine is made. It is recommended that quarterly statistiсal monitoring of the Ukrainian NIS by OECD methodology should be launched, with publication of its results.