Космическая биология и медицина в Украине: история и перспективы - Кордюм, Е.Л. (Наука та наукознавство, 2016)
Кратко изложена история становления космической биологии и медицины в Украине, начало которой относится к концу 50-х годов ХХ столетия. Приведена хронология космических биологических экспериментов, в которых непосредственное участие принимали ученые Национальной академии наук Украины, отмечен их вклад в методологию постановки и проведения космических и модельных экспериментов с различными биологическими объектами – бактериями, водорослями, высшими растениями, крысами, культурами органов, тканей и клеток растений и животных. Подчеркнута роль Государственного космического агентства Украины в успешном развитии космической биологии в Украине. Представлены основные направле Коротко викладено історію становлення космічної біології та медицини в Україні, яка починається з кінця 50-х років ХХ століття. Наведено хронологію космічних біологічних експериментів, в яких безпосередню участь брали вчені Національної академії наук України, висвітлено їх внесок у методологію постановки та проведення космічних та модельних експериментів з різними біологічними об’єктами – бактеріями, водоростями, вищими рослинами, пацюками, культурами органів, тканин і клітин рослин і тварин. Підкреслено роль Державного космічного агентства України в успішному розвитку космічної біології в Україні. Представлено основні напрями досліджень, які проводяться у нинішній час в галузі космічної біології. A brief account of the history of formation of space biology and medicine in Ukraine, dating back from late 50s of the past century, is contained. The chronology of space biological experiments with intensive participation of researchers from the National Academy of Sciences of Ukraine is given, and their contribution in the methodology of setting and performing space model experiments with various biological objects like bacteria, algae, plants, organ cultures, tissues and cells of plants and animals is highlighted. The role of the State Space Agency of Ukraine in successful development of space biology in Ukraine is demonstrated. Main fields of research in space biology being conducted now are highlighted.