Інституційний фактор у науково-технічній сфері: стан і перспективи в умовах глобальних змін - Мех, О.А. (Наука та наукознавство, 2016)
У статті представлено результати дослідження сутності та ролі формальних і неформальних інститутів у процесі формування умов розвитку сфери науково-технічної діяльності (НТД) в Україні. Розглянуто проблеми, пов’язані з впливом глобального науково-технологічного фактора на процес функціонування формальних і неформальних інститутів у сфері НТД, подальшими їх трансформаціями та майбутніми перспективами. В рамках дослідження виконано огляд еволюції формальних та неформальних інститутів у суспільстві; обґрунтовано, що сфера НТД є залежною від інституційно-організаційних передумов, які створюються формальними і неформальними інститутами; проаналізовано функції формальних інститутів, що впливають на функціонування наукової сфери в Україні; визначено основні обмеження та проблеми функціонування формальних інститутів у сфері НТД; показано переваги неформальних інститутів, способи їх впливу на сферу НТД; охарактеризовано такий вид неформальних інститутів у сфері НТД як соціальна віртуальна мережа науковців, її позитивні (розширення можливостей для науковців) та негативні ефекти в контексті сфери НТД. В статье представлены результаты исследования сущности и роли формальных и неформальных институтов в процессе формирования условий развития сферы научно-технической деятельности (НТД) в Украине. Рассмотрены проблемы, связанные с влиянием глобального научно-технологического фактора на процесс функционирования формальных и неформальных институтов в сфере НТД, их последующими трансформациями и будущими перспективами. В рамках исследования выполнен обзор эволюции формальных и неформальных институтов в обществе; обосновано, что сфера НТД является зависимой от институционально-организационных предпосылок, которые создаются формальными и неформальными институтами; проанализированы функции формальных институтов, которые влияют на функционирование сферы НТД в мире и в Украине; определены основные ограничения и проблемы функционирования формальных институтов в сфере НТД в Украине; показаны преимущества неформальных институтов, способы их влияния на сферу НТД; охарактеризован такой вид неформальных институтов в сфере НТД как социальная сеть ученых, ее позитивные (расширение возможностей для ученых) и негативные эффекты в контексте сферы НТД. Results of a study on the essential meaning of formal and informal institutes and their role in fostering the environment for the development of science and technology sphere (STS) in Ukraine are contained. Effects of the global science and technology factor for operation of formal and informal institutes in STS, potential transformations and future prospects of formal and informal institutes are analyzed. A review of the social evolution of formal and informal institutions is made; it is proved that STS sphere is conditional on institutional and organizational grounds laid by formal and informal institutes; functions of formal institutes associated with operation of STS sphere in Ukraine and beyond are analyzed; essential limitations and problems of formal institutes operating in STS sphere in Ukraine are outlined; advantages of informal institutes and types of their effects for STS sphere are shown; the social network as a peculiar type of informal institutes in STS sphere is characterized, with detailed reference to its positive (extended opportunities for researchers) and negative effects for STS sphere.