Аналіз даних соціологічного дослідження молодих вчених НАН України у 2015 році - Жабін, С.О.; Казьміна, О.; Вашуленко, О.С.; Соснов, О.С. (Наука та наукознавство, 2016)
Стаття містить аналіз електронного соціологічного дослідження молодих учених НАН України, проведеного у 2015 році. Наведено докладні дані про характеристики обстежуваної вибірки: розподіл респондентів за відділеннями НАН Україні та за посадами. Аналіз охоплює дані від респондентів стосовно патентування, публікаційної активності, участі в міжнародному науковому співробітництві, академічної мобільності, матеріально-технічного забезпечення робочих місць, задоволеності заробітною платнею, планів щодо майбутньої кар’єри і, зокрема, роботи у НАН України. Аналіз свідчить про незадовільний соціально-економічний стан молодих учених НАН України і низький рівень їх міжнародного співробітництва. Це, однак, не впливає на їх прагнення займатися наукою, але знижує їх продуктивність, змушує їх у зрілому віці міняти роботу, а також радикалізує їх ставлення до реформ як наукової системи загалом, так і НАН України зокрема, незважаючи на їх недостатнє знання законів про науково-технологічну сферу. Статья содержит анализ электронного социологического исследования молодых ученых НАН Украины, проведенного в 2015 году. Приведены подробные данные о характеристиках обследуемой выборки: распределение респондентов по отделениям НАН Украины и по должностям. Анализ охватывает данные от респондентов, касающиеся патентования, публикационной активности, участия в международном научном сотрудничестве, академической мобильности, материально-технического обеспечения рабочих мест, удовлетворенности заработной платой, планах относительно будущей научной карьеры и, в частности, работы в НАН Украины. Анализ свидетельствует о неудовлетворительном социально-экономическом состоянии молодых ученых НАН Украины и низком уровне их международного сотрудничества. Это, однако, не влияет на их стремление заниматься наукой, но снижает их продуктивность, вынуждает их в зрелом возрасте менять работу, а также радикализирует их отношение к реформам как научной системы в целом, так и НАН Украины, несмотря на их недостаточное знание законов о научно-технологической сфере. The article contains analysis of the on-line sociological study of young researchers from the National Academy of Sciences (NAS) of Ukraine, conducted in 2015. Extended data are given on the characteristics of the surveyed sample: respondents’ distribution by division of the NAS of Ukraine and by position. The analyzed data cover young researchers’ responses regarding patenting, publication activity, participation in international scientific cooperation, academic mobility, availability of technical facilities, equipment and materials at a job place, satisfaction with monthly salary, the satisfaction with their research work and intentions regarding future research carrier as whole and in the Ukrainian NAS in particular. The analysis leads to the following conclusions: social and economic condition of young researchers from the NAS of Ukraine cannot be referred to as good, which is also the case of international cooperation; this bad social and economic condition of young researchers does not seem to discourage them from being engaged in R&D, but it declines their productivity, pushes them to change the job in subsequent years, and radicalize their visions of reforms in the national R&D system as a whole and the NAS of Ukraine in particular, given their poor knowledge of the national legal acts related to R&D.