Сучасні світосистемні трансформації та стратегічні засади розвитку України (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 17 січня 2018 року) - Кудряченко, А.І. (Вісник НАН України, 2018)
Доповідь присвячено широкому колу проблем, пов’язаних з аналізом сучасних світосистемних трансформацій, що насамперед зумовлено їх відчутним впливом на розв’язання актуальних завдань з інтеграції України до
світової спільноти та формування стратегічних пріоритетів зовнішньої
політики країни. Показано, що без глибокого розуміння сучасних світосистемних трансформацій неможливо підійти до розроблення оптимальних
цілей і стратегій національного розвитку та убезпечити його в довгостроковій перспективі. The report is devoted to a wide range of problems related to the analysis of modern world-system transformations, which
is primarily due to their tangible influence on solving urgent tasks concerning the integration of Ukraine into the world
community and the formation of strategic priorities of the country’s foreign policy. It is shown that without a deep understanding
of modern world-system transformations it is impossible to approach the development of optimal goals and
strategies of national development and to secure it in the long run.