Екологічні проблеми та енергозбереження при підготовці питної і технологічної води - Долінський, А.А.; Ободович, О.М. (Вісник НАН України, 2018)
У статті проаналізовано екологічні проблеми України, пов’язані із забрудненням р. Дніпро як основного джерела питного і технологічного водопостачання. Обґрунтовано необхідність збільшення використання артезіанських вод, коротко описано відомі способи та обладнання для очищення
артезіанських вод. Представлено нове технологічне тепломасообмінне
обладнання для інтенсифікації процесу очищення артезіанської води від
заліза, марганцю, сірководню, діоксиду вуглецю, фтору, наведено його енергетичні і технологічні показники та порівняльні характеристики запропонованої установки. The article analyzes the environmental problems of Ukraine related to the pollution of the river Dnipro as the main
source of drinking and technological water supply. The necessity of increasing the use of groundwater for the abovestated
purposes is substantiated. The existing methods and equipment for water treatments are described. The new
technological heat-mass-transfer equipment for the intensification of purification of artesian water from iron, manganese,
hydrogen sulfide, carbon dioxide, fluoride is presented. The energy and process indicators and comparative characteristics
of this equipment are presented.