Олексій Шахматов як фундатор концепції давньоруської народності - Юсова, Н. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті підібрані міркування російського лінгвіста О. Шахматова з приводу східнослов’янського глото– і культурогенезу, зроблено спробу їх комплексного аналізу. Доводиться, що схема етногенезу східного слов’янства, запропонована вченим, заклала певне підґрунтя для появи концепції давньоруської народності. Погляди філолога справили значний вплив на ряд конструктивних елементів названої концепції. The article contains the speculation of the Russian linguist O.Shakhmatov on Eastern Slavic gloto and cultural genesis. The author proves that scheme of ethnogenesis of the Eastern Slavism, offered by the scholar, provides a certain basis for the emergence of the Ancient Russ nation. Some constructive elements of the mentioned concept have been greatly influenced by the philologist’s views.