Аналіз стану економіки та науково-технічної діяльності в Південному регіоні України - Денисюк, В.А.; Хуторной, О.М. (Наука та наукознавство, 2016)
Досліджено динаміку змін в економіці Південного регіону (ПР) України та Миколаївської, Одеської та Херсонської областей, що входять до його складу, за порівнянням показників валового регіонального продукту (ВРП) у фактичних цінах та постійних цінах 2005 року, протягом 2005–2015 років. Результати розрахунків ВРП у постійних цінах 2005 року свідчать про практичну відсутність реальних реформ для покращення стану економіки в областях ПР у цей період. Проведено аналіз стану науки та науково-технічної діяльності в ПР за даними Державної служби статистики України протягом 2010–2015 років. За даними Південного наукового центру НАН України і Міністерства освіти та науки України досліджено особливості виконання завершених наукових і науково-технічних робіт в ПР та його областях у наукових сферах «Фундаментальні дослідження» та «Інновації» у 2012–2015 роках. Розроблено напрями для активізації економічної та науково-технічної діяльності в ПР. Исследована динамика изменений в экономике Южного региона (ЮР) Украины, а также входящих в его состав Николаевской, Одесской и Херсонской областей, путем сравнения показателей валового регионального продукта (ВРП) в фактических ценах и постоянных ценах 2005 года, за период 2005–2015 годов. Результаты расчетов ВРП в постоянных ценах 2005 года свидетельствуют о практическом отсутствии реальных реформ для улучшения состояния экономики в областях ЮР в этот период. Проведен анализ состояния науки и научно-технической деятельности в ЮР по данным Государственной службы статистики Украины в течение 2010–2015 годов. По данным Южного научного центра НАН Украины и Министерства образования и науки Украины исследованы особенности выполнения научных и научно-технических работ в ЮР и его областях в научных сферах «Фундаментальные исследования» и «Инновации» в 2012–2015 годах. Разработаны реко- мендации для активизации экономической и научно-технической деятельности в ЮР. Economic dynamics in the Southern Region (SR) of Ukraine and its administrative-territorial units (Mykolaiv, Odesa and Kherson oblast) is studied by comparing the measure of gross regional product (GRP) in reported prices and reference process of 2005, for the period of 2005–2015. Results of GRP computations in reference prices of 2005 show no evidence of real reforms to improve the economic performance in the above mentioned territorial units of SR in this period. Analysis of R&D in SR is made by data of the State Statistics Service of Ukraine for 2010–2015. Peculiarities of R&D process in SR in “Basic research” and “Innovation” areas in 2012–2015 are analyzed by data from the South Scientific Center of the National Academy of Sciences and the Ukrainian Ministry of Education and Science. Recommendations on intensification of economic and R&D activities in SR are made.