Бібліографічний аналіз і моніторинг відображення проблем науки та діяльності НАН України у вітчизняних засобах масової інформації за період 2004–2008 рр. - Головащенко, Л.Р.; Хоменко, Л.О.; Примаченко, С.І.; Бодеко, В.П. (Наука та наукознавство, 2016)
За результатами моніторингу статей про науку у вітчизняних ЗМІ за 2004–2008 роки оцінено потенціал вітчизняних ЗМІ у формуванні соціально значущого образу науки та науково-технічної діяльності НАН України. Висвітлено методологію моніторингу. Надано результати аналізу даних щодо тематики публікацій у вітчизняних ЗМІ з проблем науки та діяльності НАН України (рейтинг періодичних видань за кількістю статей, присвячених проблемам науки та діяльності НАН України, рейтинги тематичних рубрик за публікаціями у вітчизняних ЗМІ), інформаційної активності академіків та членів-кореспондентів НАН України у вітчизняних ЗМІ, змістових характеристик публікацій. За даними моніторингу визначено відділення НАН України з найбільшою інформаційною активністю у вітчизняних ЗМІ. По результатам мониторинга статей о науке в отечественных СМИ за 2004–2008 годы оценен потенциал отечественных СМИ в формировании социально значимого образа науки и научно-технической деятельности НАН Украины. Показана методология мониторинга. Представлены результаты анализа данных о тематике публикаций в отечественных СМИ по проблемам науки и деятельности НАН Украины (рейтинг периодических изданий по количеству статей, посвященных проблемам науки и деятельности НАН Украины, рейтинги тематических рубрик по публикациям в отечественных СМИ), информационной активности академиков и членов-корреспондентов НАН Украины в отечественных СМИ, содержательных характеристик публикаций. По результатам мониторинга определены отделения НАН Украины с наибольшей информационной активностью в отечественных СМИ. The capabilities of national mass media in fostering the socially significant image of R&D and science & technology activities of the National Academy of Sciences (NAS) Ukraine are assessed by data from the monitoring of publications devoted to R&D in national mass media over 2004–2008. The monitoring methodology is highlighted. Analysis of data is given, related with thematic range of publications in national mass media on R&D problems and activities of the NAS of Ukraine (rating of periodic mass media by number of articles devoted to R&D problems and activities of the NAS of Ukraine, rating of thematic headings by publication in national mass media), information activity of academicians and correspondent members of the NAS of Ukraine in national mass media, characteristics of articles’ content. The divisions of the NAS of Ukraine with the highest information activity in national mass media are defined by monitoring data.