Українсько-польські взаємини міжвоєнного періоду в оцінці Яна Станіслава Лося - Юрчук, О. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті досліджено проблему трактування українсько-польських взаємин у політичній спадщині Я.С.Лося – польського консерватора, активного прихильника і учасника спроб польсько-українського зближення 20–30-х років ХХ ст. Українсько-польське порозуміння на рівні поміркованих сил обох народів граф вважав оптимальним шляхом для подолання взаємного неприйняття між українською та польською спільнотами на західноукраїнських землях зокрема та між українським населенням та Польською державою загалом. Проблема подолання свідомісних стереотипів сприйняття між поляками та українцями, покладена в основу концепції Я.С.Лося, була спрямована на далеку перспективу і не мала шансів на втілення в міжвоєнній Польщі. The problem of Polish-Ukrainian relations explanation in I.S.Los’ political heritage – Polish conservative, an active supporter and participant of the important attempts of Polish-Ukrainian approachment in 1920-s–1930-s is researched in this article. The Ukrainian-Polish approachment on the level of moderate forces of both nations considered by he count to be an optimal way for overcoming the mutual lack of receptivity both between Ukrainian and Polish communities on Western-Ukrainian lands and between Ukrainian population and the Polish state. The main idea of I.S.Los’ conception – the changing the consciousness stereotypes of the mutual perception between Poles and Ukrainians – was doomed to remain outlook theory without chance of realization in interwar Poland.