Прогнозні оцінки еволюції вікової структури і чисельності дослідників в Україні на найближче десятиріччя - Попович, О.С.; Костриця, О.П. (Наука та наукознавство, 2017)
В роботі запропоновано метод прогнозування еволюції вікової структури наукових кадрів в Україні, на його основі здійснено прогноз можливих змін вікового профілю та кількості дослідників на 2020 та 2025 роки для двох випадків: якщо політика держави щодо науки не зміниться та якщо держава вдасться до рішучих заходів для закріплення вчених молодшого та середнього віку в наукових колективах. В работе предложен метод прогнозирования эволюции возрастной структуры кадров в Украине, на его основе выполнен прогноз возможных изменений возрастного профиля и количества исследователей на 2020 и 2025 годы для двух случаев: если политика государства в отношении науки не изменится и если государство прибегнет к решительным мерам для закрепления ученых младшего и среднего возраста в научных коллективах. A method to forecast evolution of the age structure of researchers in Ukraine is proposed and tested by forecasting probable change in the researchers’ age profile and numbers for 2020 and 2025, for two cases: when the government’s policy on R&D is unchanged and when the government undertakes radical measures to keep researchers of younger and medium age groups in research teams.