Внесок Інституту математики НАН України в науку про космос - Луковський, О.І.; Пустовойтов, М.О. (Наука та наукознавство, 2017)
Піонерські спроби побудови сучасної картини Всесвіту, в якій крім сил тяжіння діють електромагнітні сили, були зроблені в Інституті математики Української академії наук: в 1920-х роках академік Д.О. Граве з учнями провів дослідження впливу електричних і магнітних сил на рух планет Сонячної системи. Створена при цьому математична модель дозволила отримати якісне пояснення відхилень між розрахунками за законом Ньютона і експериментальними даними. Було введено поняття області в навколоземному просторі, де відбувається взаємодія сонячного вітру з геомагнітним полем. На початку 1960-х рр. за допомогою космічних апаратів ця область була відкрита і отримала назву «магнітосфера». Стаття містить розповідь про результати цих маловідомих досліджень. Пионерские попытки построения современной картины Вселенной, в которой кроме сил притяжения действуют электромагнитные силы, были предприняты в Институте математики Украинской академии наук: в 1920-х годах академик Д.О. Граве с учениками провел исследование влияния электрических и магнитных сил на движение планет Солнечной системы. Созданная при этом математическая модель позволила получить качественное объяснение отклонений между расчетами по закону Ньютона и экспериментальными данными. Было введено понятие области в околоземном пространстве, где происходит взаимодействие солнечного ветра с геомагнитным полем. В начале 1960-х гг. с помощью космических аппаратов эта область была открыта и получила название «магнитосфера». Статья содержит рассказ о результатах этих малоизвестных исследований. Pioneering efforts to build a modern picture of the universe, in which apart from the attraction forces electromagnetic forces occur, was made at the Institute of Mathematics of the Ukrainian Academy of Sciences: in the 1920s, Academician D.O. Grave with students conducted a study of the impact of electric and magnetic forces on the motion of the planets in the solar system. The constructed mathematical model allowed for explaining the deviation between results produced by Newton’s law and the experimental data. The concept of the area in near-Earth space where the solar wind interacts with the geomagnetic field was introduced. In the early 60s of the last century, with help of satellites, this area was discovered and given the name «magnetosphere». The article contains a story about the results of these little-known studies.