Патентний ландшафт — стратегічний інструмент інноваційного розвитку (на прикладі 3D друку) - Андрощук, Г.А. (Наука та наукознавство, 2017)
Розглянуто аналітичні можливості патентного ландшафту, його науково-методичне забезпечення. На прикладі патентного ландшафту 3D-друку проведено економічний аналіз ринку адитивних технологій. Показано, що патентний ландшафт як стратегічний інструмент інноваційного розвитку дає можливість визначити зміни розмірів патентних портфелів основних гравців ринку 3D-друку, розподіл опублікованих заявок на винаходи у цій сфері за країнами подання, на 60 % скорочує час на проведення НДДКР і на 40 % знижує їх вартість. Надано докладну інформацію про розвиток 3D-друку в Україні, статистичні дані щодо винахідницької та патентної активності у сфері адитивних технологій в Україні. Наведено рекомендації щодо проведення класифікаційного пошуку винаходів у галузі 3D-друку. Зроблено висновок, що патентний ландшафт — це ефективний інструмент конкурентної розвідки, прийняття стратегічних рішень на рівні винахідника, корпорації, галузі або держави. Рассмотрены аналитические возможности патентного ландшафта, его научно-методическое обеспечение. На примере патентного ландшафта 3D-печати проведен экономический анализ рынка аддитивных технологий. Показано, что патентный ландшафт как стратегический инструмент инновационного развития дает возможность определить изменения размеров патентных портфелей основных игроков рынка 3D-печати, распределение опубликованных заявок на изобретения в этой сфере по странам предоставления, на 60 % сокращает время на проведение НИОКР и на 40 % снижает их стоимость. Приведена подробная информация о развитии 3D-печати в Украине, статистические данные об изобретательской и патентной активности в сфере аддитивных технологий в Украине. Даны рекомендации по проведению классификационного поиска изобретений в области 3D-печати. Сделан вывод, что патентный ландшафт — это эффективный инструмент конкурентной разведки, принятия стратегических решений на уровне изобретателя, корпорации, отрасли или государства. The analytical capabilities, theory and methodology of the patent landscape are studied. An economic analysis of the additive technologies market is made by case of 3D printing. It is shown that the patent landscape as a strategic tool for innovation-driven development enables for finding out change in the size of patent portfolios of the main players at the 3D print market, distribution of published applications for inventions in this field by country of application, for 60 percent reduction in time spent on R&D and 40 percent reduction in R&D costs. Detailed account of 3D printing performance in Ukraine is given; statistical data on invention and patent activity in additive technologies in Ukraine are shown. It is concluded that the patent landscape is an effective tool for competitive intelligence, adoption of strategic decisions at inventor, corporation, industry or country level.