"Ученые АН УССР к войне не были подготовлены в надлежащей мере" - Луговський, О.Г. (Наука та наукознавство, 2017)
Початок війни з гітлерівською Німеччиною застав Академію наук УРСР зненацька. Плану перебудови діяльності Академії на потреби оборони не було, і її керівництво чекало на вказівку згори. Тільки 30 червня 1941 р. Президія АН УРСР прийняла рішення про перебудову роботи її установ на воєнні потреби.