Шумова діагностика атомних реакторів. Аналіз інформаційних потоків - Болотін, Ю.; Шепелєв, А.; Пономаренко, Т.; Юрченко, Л. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Проаналізовано інформаційні потоки, що відображають розвиток і нові тенденції шумової діагностики атомних реакторів. Під час дослідження, що охоплює часовий інтервал з середини минулого століття і дотепер, було використано бази даних INIS (1970 - 2004 рр.) та INSPEC (1960 - 2004 рр.). Аналіз здійснено по шести напрямах: шуми за нульової потужності; методи аналізу шумів номінальної потужності (шуми функціонуючого реактора); методи визначення аномальної поведінки реактора; нелінійні моделі у шумовій діагностиці; методи вимірювання шумів; модифіковані методи шумової діагностики для реакторів нового покоління - систем, керованих прискорювачами. In the review the data flows representing the development and new trends of noise diagnostics of nuclear reactors have been analysed. The analysis covers the period from the middle of the last century up to the present time. The data were retrieved from the Databases INIS (1970-2004) and INSPEC (1960—2004). The analysis was performed in the following six directions: zero power noise; methods of analysis of nominal power reactor noise (operating reactor noise); methods of determining the abnormal behaviour of the reactor; nonlinear models in noise diagnostics; methods of noise measurement and modified methods of noise diagnostics for new-generation reactors, i.e. accelerator-driven systems.