Нанодисперсний феромагнітний порошок α-Fe, отриманий синтезом із цитратів заліза, для медичного призначення - Бошицька, Н.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Розроблено нанодисперсний феромагнітний порошок α-Fe з комплексом фізико-хімічних властивостей (фазовий склад, висока питома поверхня, хімічна стійкість у плазмі крові і тканинній рідині), необхідних для
використання в медичних цілях. Нанодисперсний феромагнітний порошок α-Fe отримано методом низько
температурного (350—400 °С) розкладання/відновлення солей цитратів у середовищі водню. Його питома
поверхня 31,4 м²/г, фізико-хімічна стабільність у плазмі крові вища порівняно із стандартними порошками
α-Fe — ПЖРВ 3.200.26 і карбонільним залізом (ТУ 6—09—3000—78). Завдяки високим показникам питомої
поверхні і магнітних характеристик феромагнітний порошок α-Fe можна рекомендувати як магнітну основу для створення композиційних матеріалів медичного призначення. Разработан нанодисперсный феромагнитный порошок α-Fe с комплексом физико-химических свойств
(фазовый состав, высокая удельная поверхность, химическая стойкость в плазме крови и тканевой жидкости, активное растворение в желудочном соке, химическая чистота), необходимых для использования в
медицинских целях. Нанодисперсный ферромагнитный порошок α-Fe получен методом низкотемпературного (350—400 °С) разложения/восстановления солей цитратов в среде водорода. Его удельная поверхность составляет 31,4 м²/г, физико-химическая стабильность в плазме крови выше по сравнению со
стандартными порошками α-Fe — ПЖРВ 3.200.26 и карбонильным железом (ТУ 6—09—3000—78). Благодаря высоким показателям удельной поверхности и магнитных характеристик ферромагнитный порошок α-Fe можно рекомендовать в качестве магнитной основы при создании композиционных материалов медицинского назначения. A nanodispersible ferromagnetic powder α-Fe with the complex of physical and chemical properties (phase composition,
high specific surface, chemical stability in plasma of blood and tissue liquid, active dissolution in gastric
juice, chemical cleanness) necessary for the use in medical aims is created. The method of low-temperature (350—
400 °С) decomposition/renewal of salts of citrates in the environment of hydrogen allowed us to get a nanodispersible
ferromagnetic powder α-Fe with the specific surface of 31.4 m²/g. Its physical and chemical stability in
plasma of blood is higher, as compared to standard powders α-Fe 3.200.26 and carbonic-iron (6-09-3000-78). The
high specific surface and magnetic properties allow us to recommend a ferromagnetic powder α-Fe as a magnetic
basis in the creation of composition materials for medical applications.