Каменецкая импактная структура на Украинском щите - Гуров, Е.П.; Николаенко, Н.А.; Шевчук, Е.А.; Ямниченко, А.Ю. (Доповіді НАН України, 2018)
Каменецкая импактная структура представляет собой глубоко эродированный простой чашеобразный метеоритный кратер диаметром 1,1—1,2 км и глубиной до 130 м, расположенный в бассейне среднего течения р. Ингул на южном склоне Украинского щита. Установление характерных проявлений ударного метаморфизма в породах структуры позволило доказать ее импактное происхождение и пересмотреть первоначальные представления об ее вулканогенной природе. Глубокий срез кратера дает основания предполагать его древний, вероятно палеозойский возраст. Каменецкий кратер является восьмой структурой ударно-метеоритного происхождения, установленной на Украинском щите. Кам’янецька імпактна структура являє собою глибоко еродований простий чашеподібний кратер діаметром 1,1—1,2 км і глибиною до 130 м, розташований на південному схилі Українського щита в басейні середньої течії р. Інгул. Встановлення характерних проявів ударного метаморфізму в породах структури дало можливість довести її імпактне походження та спростувати більш ранні уявлення про її вулканогенну природу. Глибокий зріз кратера дає підстави припускати його древній, ймовірно палеозойський, вік. Кам’янецький кратер є восьмою структурою ударно-метеоритного походження, діагностованою на Українському щиті. The Kamenetsk impact structure is a deeply eroded simple bowl-shaped crater 1.1-1.2 km in diameter, located in the basin of the Ingul river on the southern slope of the Ukrainian Shield. Determination of characteristic features of the shock metamorphism in the rocks of the Kamenetsk structure proves its impact origin and refutes the idea of its endogenous nature. Deep erosion of the crater allows us to assume its ancient, probably, Paleozoic age. The Kamenetsk crater is the eighth impact structure discovered in the Ukrainian Shield.