Оцінка вологості ґрунту за допомогою супутникових знімків Sentinel-2 (на прикладі Баришівського полігону Київської області) - Романчук, І.Ф.; Сахацький, О.І.; Апостолов, О.А. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вологість грунту на полях Баришівського полігона Київської області, де переважає такий вид деградації ґрунтового покриву, як мікрозападини рельєфу. У дослідженні використані багатоспектральні супутникові знімки Sentinel-2. Зіставлено дані польових робіт та супутникової зйомки. Запропоновано використання нормалізованого водного індексу (NWI), який відображає хорошу кореляцію із відсотком вологості ґрунту, що отриманий на базі польових робіт. На основі польових та супутникових даних укладена карта зволожених ділянок поверхні. Аналіз даних виявив перезволожені ґрунти на дні мікрозападинних форм рельєфу, внаслідок чого відбувається змінення типу ґрунту та рослинності на дні. Изучена влажность почвы на полях Барышевского полигона Киевской области, где распространен такой вид деградации почвенного покрова, как микропонижения рельефа. В исследовании использованы многоспектральные спутниковые снимки Sentinel-2. Сопоставлены данные полевых работ и спутниковой съемки. Предложено использование нормализованного водного индекса (NWI), который показал хорошую корреляцию с процентом влажности почвы, полученным на основе полевых работ. На основе полевых и спутниковых данных составлена карта увлажненных участков поверхности. Анализ данных показал наличие переувлажненной почвы на дне микрозападинных форм рельефа и, как следствие, изменение типа почвы и растительности. The study of humidity was performed on fields of the Baryshivs'kyi district of the Kiev region. In this area, we observed the spreading of a specific type of soil degradation: the microdepression of a relief. Investigations are based on the usage of the multispectral satellite Sentinel-2 imageries. The data obtained during the field research were compared with the satellite imageries. It is proposed to apply the NWI, which has shown the correlation with the percentage of soil humidity obtained in the field research work. Based on the field research and satellite data, the mapping of sites with moistened soils is carried out. The data analysis has demonstrated the presence of waterlogged soil on the bottom area of microdepressions of the relief, where the changes of the soil type and the vegetation are observed.