Корекція гострого холангіту у щурів водорозчинними C₆₀ фулеренами - Кузнєцова, Г.М.; Дзюбенко, Н.В.; Рибальченко, Т.В.; Оглобля, О.В.; Рибальченко, В.К. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вплив водорозчинних біосумісних C₆₀ фулеренів (C₆₀ФВР) на функціональний стан печінки за
умов інтраперитонеального та перорального введення на моделі α-нафтилізотіоціанат-індукованого хо-
лангіту щурів. Встановлено, що C₆₀ФВР у разі перорального введення нормалізує рівень прямого білірубіну
та активність аланінамінотрансферази в сироватці крові, а у разі інтраперитонеального — додатково
нормалізує рівень загального білірубіну та активність лужної фосфатази, що свідчить про пригнічення
симптоматики захворювання. Тобто застосування C₆₀ФВР сприяє частковій корекції печінкової недостатності, спричиненої холангітом, при цьому його інтраперитонеальне введення є більш ефективним. Исследовано влияние водорастворимых биосовместимых С60 фуллеренов (C₆₀ФВР) на функциональное
состояние печени при интраперитонеальном и пероральном введении на модели α-нафтилизотиоциа натиндуцированного холангита крыс. Установлено, что C₆₀ФВР при пероральном введении нормализирует
уровень прямого билирубина и активность аланинаминотрансферазы в сыворотке крови, а при интраперитонеальном — дополнительно нормализирует уровень общего билирубина и активность щелочной
фосфатазы, что свидетельствует об угнетении симптоматики заболевания. То есть применение C₆₀ФВР
способствует частичной коррекции печеночной недостаточности, вызванной холангитом, при этом его интраперитонеальное введение более эффективно. The effects of water-soluble biocompatible С60 fullerenes (C₆₀FAS) when applied intraperitoneally or per os
on the liver function under rat α-naphthyl-isothiocyanate-induced cholangitis model are investigated. C₆₀FAS
when administered per os normalizes the direct bilirubin and ALT. Additionally, total bilirubin and ALP
are normalized under C₆₀FAS intraperitoneal injection, by indicating the attenuation of disease symptoms severity.
Thus, the partial correction of cholangitis-induced liver failure caused by C₆₀FAS is demonstrated, and
the higher efficacy of C₆₀FAS intraperitoneal injection is concluded.