Науково-творча спадщина М.І. Костомарова крізь призму історичної фемінології - Буряк, Л. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті аналізується науково-творча спадщина М.Костомарова у контексті історичної фемінології, окреслюється коло проблем, якими цікавився історик у межах жіночої історії. В залежності від романтичних ідейних переконань та власної людської природи визначаються підходи М.Костомарова до висвітлення жіночої історії, розглядається зв’язок між особистим життя історика та зміною пріоритетів у його наукових дослідженнях. The article analyses M.Kostomarov’s scientifico-creative legacy within the context of historical pheminology, determines a circle of the problems the historian was interested in within the history of women. The author determines the approaches of M.Kostomarov to the description of history of women on the basis of his romantic ideological convictions and his own humane nature as well as considers the connection between the historian’s personal life and changes of priorities in his scientific researches.