Вплив електронегативних елементів на змочування та паяння іонних та іонно-ковалентних керамічних матеріалів металевими розплавами - Найдіч, Ю.В; Красовський, В.П.; Дуров, О.В.; Сидоренко, Т.В. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2016)
На основі теоретичних уявлень і експериментальних результатів сформульовано основні положення, що визначають адгезію і поверхневі властивості металевих розплавів з розчиненими в них електронегативними елементами O, S, Se, F, Cl, Br. Досліджено змочування і контактну взаємодію різних керамічних матеріалів, включаючи кисневмісні сполуки (титанати барію та стронцію, оксиди цирконію, гафнію, олова, алюмінію), розплавом Ag––Cu на повітрі при високих температурах. Показано, що змочування розплавом Ag––5Cu відрізняється для різних матеріалів. Крайові кути змочування змінюються від 15° для AlPO₄ до 80° для Al₂O₃. Досліджено змочування ZnSe індієм, оловом та свинцем з добавками сірки і селену. Отримано паяні з’єднання ZnSe з металами та оксидної кераміки за металокисневою технологією. На основе теоретических представлений и экспериментальных результатов сформулированы основные положения, которые определяют адгезию и поверхностные свойства металлических расплавов с растворенными в них электроотрицательными элементами (O, S, Se, F, Cl, Br). Исследованы смачивание и контактное взаимодействие разных керамических материалов, включая кислородсодержащие соединения (титанаты бария и стронция, оксиды циркония, гафния, олова, алюминия), расплавом Ag––Cu на воздухе при высоких температурах. Смачивание Ag—5Cu является разным для разных материалов, краевые углы смачивания изменяются от 15° для AlPO₄ до 80° для Al₂O₃. Исследованы смачивание ZnSe индием, оловом и свинцом с добавками серы и селена. Получены паяные соединения ZnSe с металлами и оксидной керамики, паянной по металлокислородной технологии. On the basis of theoretical ideas and experimental results the base provisions which define the adhesion and surface properties of metal alloys with electronegative elements (O, S, Se, F, Cl, Br) have been formulated. Wetting and contact interaction of different ceramic materials have been investigated, including the compounds (BaTiO₃, SrTiO₃, ZrO₂, HfO₂, SnO₂, Al₂O₃) by Ag–– Cu alloy on air at heats. Wetting by Ag––5Cu alloy is miscellaneous for different materials. The contact angle changes from 15° for AlPO₄ up to 80° for Al₂O₃. Wetting of ZnSe by In, Sn, Pb melts with additives S, Se are investigated. Soldered joints of ZnSe with metals and of oxide ceramics by metal-oxygen technology are received.