Перша історія нової української літератури: компаративні орієнтири - Александрова, Г. (Слово і Час, 2009)
У статті розглядаються “Нариси історії української літератури ХІХ століття” (1884) М. Петрова – перша авторська історія нового вітчизняного письменства, особливістю якої був наголос на численних запозиченнях у ньому. Водночас праця демонструвала, що необхідним компонентом національного письменства є літературні зв'язки, і доводила, що з розвитком національної історії літератури тісно пов’язаний розвиток порівняльних досліджень. This article deals with M.Petrov’s “Essays on the history of Ukrainian literature in the 19th century” (1884), the fi rst authorial history of the newest literary discourse which tended to regard numerous borrowings as the latter’s constitutive feature. At the same time, M.Petrov’s research showed that literary bonds are the indispensable component of the national literature, and that the advance of comparative studies is one of the prerequisites for the further development of the national literary history. В статье рассматриваются “Очерки истории украинской литературы” Н. Петрова – первая авторская история новой отечественной словесности, особенностью которой было акцентирование на многочисленных заимствований в ней. Вместе с тем работа демонстрировала, что ее необходимым компонентом являются литературные связи, и подтверждала, что с развитием национальной истории литературы тесно связано развитие сравнительных исследований.