“Дякую тобі за твоє ласкаве, сердечне українське слово…” (зі спадщини Шевченкового сподвижника З.Сєраковського) - Усенко, П. (Слово і Час, 2009)
Стаття висвітлює інформацію XIX-XXI ст. про довготермінові дружні контакти між Тарасом Шевченком
і Зигмунтом Сєраковським (1826-1863). Цей ініціативний польський діяч мав тісний стосунок до України.
Документально доведено плановану ним неабияку підтримку функціонування української мови. Головну
увагу приділено аналізу фактів за архівними матеріалами, опублікованими листами, споминами, пресою
та іншими історичними джерелами. The article sheds light upon a long-lasting friendship between Taras Shevchenko and Zygmunt Sierakovski
(1826-1863). Being an ever-active public fi gure, the latter has established especially close relations to
Ukraine. The author of the essay furnishes documentary evidence of the ambitious plans developed by
Z.Sierakovski in order to support Ukrainian language. Much attention is thereby given to the analysis of the
archival documents, already published letters, memoirs, the printed media, and other historical sources of the
19th-21st centuries. В статье освещена информация XIX-XXI веков о
многолетних дружеских взаимоотношениях между
Тарасом Шевченко и Сигизмундом Сераковским (1826-
1863). У этого инициативного польского деятеля были
тесные связи с Украиной. Документы свидетельствуют
о его планах твердой поддержки украинского языка в
функциональной сфере. Особое внимание уделено
анализу данных, почерпнутых из архивных материалов,
опубликованных писем, воспоминаний и других исторических источников.