Архетипальна постать блазня в українській постмодерній прозі (на прикладі творів Ю. Андруховича та ін.) - Бетко, І. (Слово і Час, 2009)
Стаття присвячена аналізу архетипальних і міфологічних первнів традиційної постаті блазня у прозі Ю. Андруховича та інших українських письменників-постмодерністів. Потужний екзистенційний потенціал цієї постаті дає змогу зрівноважити полярні символічні мотиви мудрості і божевілля, життя і смерті, sacrum i profanum тощо. This article analyses the implications of archetypal and mythological backgrounds of Jester as a traditional character in the prose works of Yu.Andrukhovych and some other Ukrainian postmodernist writers. A deeply existential meaning of the Jester’s figure allows to countervail such symbolical opposites as wisdom and madness, life and death, sacrum and profanum etc. Статья посвящена анализу архетипических и мифологических элементов традиционного образа шута в прозе Ю. Андруховича и других украинских писателей-постмодернистов. Мощный экзистенциальний потенциал даного образа позволят уравновесить полярные символические мотивы мудрости и безумия, жизни и смерти, sacrum и profanum и т.д.