Бездоріжжя наших мистецьких шляхів у літературі і в літературному побуті - Осьмачка, Т. (Слово і Час, 2009)
Творчість Теодосія Осьмачки як літературного критика маловідома,
оскільки його праці цього характеру були написані на еміграції, опубліковані
в різних закордонних періодичних виданнях. Вони засвідчують схильність
письменника до літературно-критичної праці, поглиблюють розуміння
його естетичних і суспільно-політичних засад, методики й методології
в оцінці естетичних явищ та їх творців. Стаття “Бездоріжжя наших мистецьких шляхів у літературі і в літературному побуті” була видрукувана в газеті “Українські вісті” за 10, 13 та 17 квітня 1952 року. Ми послуговувалися нею, досліджуючи стильові та філософські домінанти творчості Т.Осьмачки. Подаємо у відповідності до оригіналу і з редакційним вступом “Українських вістей”.