“Безсмертний животвір” Івана Франка (парадигми й модуси художності) - Корнійчук, В. (Слово і Час, 2009)
У статті розглянуто естетичну природу лірики І. Франка крізь призму парадигм і модусів художності.
Виокремлено романтичну, реалістичну, модерністську парадигми з характерними для них героїчним,
трагічним, драматичним, сатиричним й елегійним модусами. Проаналізовано концептуальні, на думку
автора, естетичні домінанти Франкової поезії. In order to grasp the aesthetic nature of I.Franko’s poetry, the author of the article retraces the literary paradigms
and modi which constitute its conceptual foundation. Thus he states the presence of romantic, realist and
modernist paradigms showing themselves in the heroic, tragic, dramatic, satirical and elegiac modi of literary
representation, and hereby marks out the principal aesthetic dominants of I.Franko’s poetry. В статье рассмотрена эстетическая природа
лирики И. Франко сквозь призму парадигм и модусов
художественности. Выделены романтическая,
реалистическая, модернистская парадигмы с
характерными для них героическим, трагическим,
драматическим, сатирическим и элегическим
модусами. Проанализированы концептуальные, по
мнению автора, эстетические доминанты поэзии
И. Франко.