Діагностування схильності трубної сталі до деградації властивостей внаслідок тривалої експлуатації - Никифорчин, Г.М.; Цирульник, О.Т.; Звірко, О.І.; Волошин, В.А. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2016)
Розроблено прискорений метод деградації механічних властивостей сталей магістральних трубопроводів у лабораторних умовах, який дозволяє діагностувати схильність сталей та їх зварних з'єднань до деградації внаслідок тривалої експлуатації, що дає можливість прогнозувати зміну роботоздатності трубопроводів в процесі їх експлуатації. Проведено порівняльні дослідження механічних та корозійно-механічних властивостей лабораторно та експлуатаційно деградованих сталей. За базову лабораторну методику взято відомий метод імітації деформаційного старіння металів за ГОСТ 7268–82. Апробовано новий метод моделювання експлуатаційної деградації трубних сталей за кліматичних температурних умов, який полягає у штучному деформаційному старінні попередньо електролітично наводненого металу і поєднує різні механізми деградації: деформаційного зміцнення, деформаційного старіння та розвитку розсіяної пошкодженості. An accelerated method of degradation of mechanical properties of main pipeline steels under laboratory conditions was developed, which allows diagnosing the susceptibility of steels and their welded joints to degradation as a result of long-term service that enables prediction of the change of pipeline serviceability during their operation. Comparative studies of mechanical and corrosion-mechanical properties of steels, degraded in the laboratory and in operation, were performed. Well-known method of simulation of strain ageing of metals to GOST 7268-82 was taken as the basic laboratory procedure. A new method of modeling operational degradation of pipe steels under climatic temperature conditions was tried out that consists in artificial strain ageing of preliminarily electrolytically hydrogenated metal and combines different degradation mechanisms, strain hardening, strain ageing and development of scattered damage.