Методика визначення залишкового ресурсу залізобетонних мостових балок та розроблення технічних засобів моніторингу деформацій - Іваницький, Я.Л.; Максименко, О.П.; Мольков, Ю.В; Кунь, П.С.; Чепіль, О.Я. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2016)
Сформульовано методику визначення залишкового ресурсу роботи залізобетонної балки з використанням енергетичного підходу. Розроблено оптико-цифрові засоби для реєстрації переміщень бокової поверхні балки в процесі статичних та циклічних навантажень та алгоритм реєстрації та обробки зображень для визначення величини локальних деформацій та прогину балок. Проведено лабораторні і натурні випробування засобів вимірювання під час досліджень моделі та випробовувань моста. Показано, що результати визначення деформацій та прогинів оптико-цифровими засобами добре корелюють із даними розрахункових величин, отриманих згідно діючих нормативних документів. Procedure for determination of residual operating life of a concrete beam with application of energy approach was formulated. Optico-digital means for recording beam lateral surface displacements during static and cyclic loading and an algorithm for image recording and processing to determine the magnitude of local deformations and sagging of beams were developed. Laboratory and full-scale testing of measuring tools were conducted during model investigations and bridge testing. It is shown that the results of determination of deformations and sagging by optico-digital means correlate with the data on design values, derived in keeping with existing normative documents.