Експертна система для моніторингу технічного стану та оцінки ризику руйнування наземних ділянок тривало експлуатованих газопроводів - Дмитрах, І.М.; Сиротюк, А.М.; Білий, О.Л.; Барна, Р.А.; Лутицький, О.Л. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2016)
Розроблено діючий зразок портативного переносного діагностично-експертного комплексу, який включає засоби неруйнівного контролю (ультразвуковий дефектоскоп) та комп'ютерну експертну систему для оцінювання ризику руйнування та прогнозування можливості подальшої експлуатації наземних ділянок тривало експлуатованих газопроводів з корозійними та тріщиноподібними дефектами. Основу комп'ютерної експертної програми складає спеціальна діаграма в координатах «критичні значення глибини тріщиноподібних дефектів – форма дефекту», яка базується на критеріях механіки руйнування матеріалів з врахуванням впливу робочих агресивних середовищ. Запропонована розробка дозволяє безпосередньо на місці проведення діагностики зробити науково обґрунтовані експертні висновки про ризик руйнування та безпечну експлуатацію дефектного елемента трубопроводу. An operating sample of portable diagnostic-expert complex was developed. The complex includes non-destructive testing means (ultrasonic flaw detector) and computer expert system for assessment of the risk of failure and prediction of the possibility of further operation of ground sections of gas pipelines with corrosion and cracklike defects in long-term operation. The base of the computer expert program is a special diagram in the coordinates of «critical values of cracklike defect depth – defect shape», which is plotted using the criteria of material fracture mechanics, allowing for the influence of aggressive working media. The proposed development allows making scientifically based conclusions about the risk of failure and safe service of a defective pipeline element directly in the site of diagnostics.