Використання електрохімічних підходів для оцінювання експлуатаційної деградації конструкційних сталей - Звірко, О.І. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2016)
Представлено можливості використання електрохімічних підходів для діагностування деградації конструкційних сталей відповідальних конструкцій, спричиненої їх тривалою експлуатацію. Побудована кореляційна залежність для, з одного боку, експлуатаційного зниження ударної в’язкості як характеристики опору крихкому руйнуванню, а з іншого – зміни поляризаційного опору, який можна вимірювати у польових умовах. Така залежність дає можливість на основі електрохімічних характеристик прогнозувати поточні механічні властивості сталей. The paper present the possibilities of application of electrochemical methods for diagnostics of degradation of structural steels in critical structures, caused by their long-term operation. A correlation dependence was plotted, on the one hand, for operational lowering of impact toughness as a characteristics of brittle fracture resistance, and on the other hand for a change of polarization resistance which can be measured in the field conditions. Such dependence enables prediction of current mechanical properties of steels by the method of non-destructive monitoring of electrochemical characteristic.