Явище повільної динаміки в нелінійно-пружних спечених пористих титані та оксиді алюмінію - Вдовиченко, О.В. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2017)
Досліджено явище повільної динаміки в слабкоспечених пористих оксиді алюмінію та титані, які демонструють нелінійну пружну поведінку в умовах механічного резонансу. Виявлено, що резонансна частота та декремент коливань змінювалися в процесі коливань зразків з відносно великою амплітудою, а після їх припинення відновлювалися за ~10⁴ с. Встановлено, що явище повільної динаміки та інші нелінійні ефекти пов’язані між собою. Ймовірною причиною цих явищ є перехід двовимірних дефектів в активований стан під дією циклічних навантажень та поступова релаксація структури до рівноважного стану після розвантаження. Исследовано явление медленной динамики в частично спеченных пористых оксиде алюминия и титане, демонстрирующих нелинейное упругое поведение в условиях механического резонанса. Обнаружено, что резонансная частота и декремент колебаний изменялись в процессе колебаний с относительно большой амплиту-дой, а после их прекращения восстанавливались за время ~10⁴ с. Установлено, что явление медленной динамики и другие нелинейные эффекты связаны между собой. Вероятной причиной изучаемых эффектов является переход двумерных дефектов в активированное состояние под действием циклической нагрузки и постепенная релаксация до равновесного состояния после разгрузки. Slow dynamics phenomenon in the partially sintered porous alumina and titanium that demonstrate the nonlinear elastic behavior under mechanical resonance condition was studied. It was found that the resonant frequency and the damping factor were changed during the oscillations with relatively high amplitude, and they were recovered after termination of the oscillation within ~10⁴ s. The slow dynamic was found to be connected with other non linear effects. The transition of planar defects to activated state under the cyclic loading and gradual relaxation the structure to stability after unloading is the probable case the studied effects.