Температурна залежність псевдопружної поведінки в циклі навантаження—розвантаження Mg та сплаву Mg—9Al—0,2Са—0,08Ti - Подрезов, Ю.М.; Малка, О.М.; Романко, П.М.; Валуйська, К.О. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2017)
Досліджено температурну залежність псевдопружної поведінки магнію та його сплаву. Запропоновано оригінальну методологію порівняльного аналізу вихідних ділянок псевдопружних петель, отриманих після пластичних деформацій різних за ступенем. При аналізі закономірностей формування пседопружної деформації враховували наявність деформаційних дефектів, їх взаємодію з двійниками та механізми, за якими відбувається пластична деформація дослідженого зразка. Показано, що при температурі випробувань 100 °С особливості поведінки псевдо-пружних петель такі, як при кімнатній температурі. При температурі випробувань 200 °С в зразках Mg псевдопружність практично зникає. Зміна механізму деформації від базисного ковзання до небазисного та дифузійної повзучості веде до зникнення ефекту псевдопружності. Исследована температурная зависимость псевдоупругого поведения магния и его сплава. Предложена оригинальная методология сравнительного анализа восходящих участков псевдоупругих петель, полученных после пластической деформации разной степени. При анализе закономерностей формирования псевдоупругой деформации принималось во внимание наличие деформационных дефектов, их взаимодействие с двойниками и механизмы, по которым происходит пластическая деформация исследуемого образца. Показано, что при температуре испытания 100 °С особенности поведения псевдоупругих петель такие же, как при комнатной температуре. При температуре испытания 200 °С в образцах магния псевдоупругость практически исчезает. Изменение механизма деформации от базисного скольжения до небазисного и до диффузионной ползучести ведет к исчезновению эффекта псевдоупругости. The temperature dependence of the pseudoelastic behavior of magnesium and its alloy is studied. In the article offers an original methodology for comparative analysis of ascending sections of pseudoelastic loops, obtained after different plastic deformation. In analyzing the regularities of the formation of pseudoelastic deformation, the presence of deformation defects was taken into account, their interaction with twins and the mechanisms by which plastic deformation of the sample under study takes place. It was shown that at the test temperature 100 °С the behavior of the pseudoelastic loops is the same as at room temperature. At the test temperature 200 °С in the samples of magnesium, the pseudoelasticity practically disappears. The change in the mechanism of deformation from basis sliding to nonbasis and to diffusion creep leads to the disappearance of the pseudoelasticity effect.