Отработка методики лазерной сварки многокомпонентного сплава Nb—16Cr—16Al —16Ti—16Zr - Бродниковский, Н.П.; Шелягин, В.Д.; Бернадский, А.В.; Сиора, А.В.; Кулаков, А.С.; Зубец, Ю.Е.; Фирстов, С.А. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2017)
Исследовали влияние мощности лазерного излучения, скорости сварки, толщины материала, условий теплоотвода на структуру и механические свойства стыкового сварного соединения многокомпонентного сплава Zr—16Cr—16Al—16Ti—16Zr. Показано, что важным фактором разупрочнения материала после лазерной сварки является возникновение остаточных термических напряжений. Установлены закономерности распределения термических напряжений в зависимости от условий лазерной сварки и влияние особенностей их распределения на прочность сплава после сварки. Досліджували вплив потужності лазерного випромінювання, швидкості зварювання, товщини зварюваного матеріалу, умов тепловідводу на структуру і механічні властивості стикового зварного з’єднання багатокомпонентного сплаву Zr—16Cr—16Al—16Ti—16Zr. Показано, що важливим фактором знеміц-нення матеріалу після лазерного зварювання є виникнення залишкових термічних напружень. Встановлено закономірності розподілу термічних напружень в залежності від умов лазерного зварювання та вплив особливостей розподілу залишкових напружень на міцність звареного сплаву. The effect of laser radiation power, welding speed, thickness of the welded material, heat removal conditions on the structure and mechanical properties of the butt-welded joint of a multicomponent Zr—16Cr—16Al—16Ti—16Zr alloy was studied. It is shown that the emergence of residual thermal stresses is an important factor in the softening of the material after laser welding. The regularities of distribution of thermal stresses are determined depending on the conditions of laser welding and the influence of their features distribution on the strength of the alloy after welding.