Влияние эплеренона на динамику галектина-3 и состояние постинфарктного ремоделирования сердца у пациентов с инфарктом миокарда правого желудочка - Целуйко, В.И.; Лозовая, Т.А. (Международный медицинский журнал, 2017)
Изучено влияние эплеренона на показатели ремоделирования миокарда и динамику галектина-3 у пациентов с инфарктом миокарда правого желудочка на фоне Q-инфаркта задней стенки левого желудочка в течение 6 месяцев наблюдения. Добавление эплеренона к стандартной терапии пациентов с инфарктом миокарда правого желудочка ассоциируется с достоверным улучшением показателей систолической функции и диастолического наполнения левого и правого желудочков. Отмечено достоверное снижение уровня галектина-3 под влиянием терапии антагонистом альдостерона. Вивчено вплив еплеренону на показники ремоделювання міокарда та динаміку галектину-3 у пацієнтів з інфарктом міокарда правого шлуночка на тлі Q-інфаркту задньої стінки лівого шлуночка упродовж 6 місяців спостереження. Додавання еплеренону до стандартної терапії пацієнтів з інфарктом міокарда правого шлуночка асоціюється з достовірним поліпшенням показників систолічної функції і діастолічного наповнення лівого і правого шлуночків. Відзначено достовірне зниження рівня галектину-3 під впливом терапії антагоністом альдостерону. Ключові слова: еплеренон, інфаркт міокарда правого шлуночка, галектин-3, ремоделювання міокарда, діастолічна дисфункція. The effect of eplerenone on myocardial remodeling and galectin-3 dynamics in patients with myocardial infarction (MI) of the right ventricle against a background of Q-MI of the left ventricle posterior wall was investigated during a 6-month follow-up. Addition of eplerenone to standard therapy in patients with right ventricle myocardial infarction was associated with a significant improvement in systolic function and diastolic filling of the left and right ventricles. It was found that therapy with aldosterone antagonist is accompanied by significant decrease in galectin-3 level.