“Вальдшнепи” М.Хвильового як фрагмент завершеного роману. Проблеми інтерпретації й інтертекстуального прочитання - Васьків, М. (Слово і Час, 2009)
У статті стверджується, що фрагмент роману М. Хвильового “Вальдшнепи”, як і абсолютна більшість
романів 1920-х років, містить у своїй структурі широку парадигму жанрових різновидів (“курортний”,
інтелектуальний, філософський, ідеологічний роман, роман-памфлет тощо), не обмежуючись
визначенням “політичний роман”. Інтерпретування ідейного змісту, композиції, персонажів, опозицій,
жанрових особливостей “Вальдшнепів” здійснюється через інтертекстуальні паралелі з романами
Ф. Достоєвського “Брати Карамазови” та “Ідіот” (за М. Ласло-Куцюк, “Вальдшнепи” – роман-пародія на
перший із них), текстами інших авторів та самого М. Хвильового. In this article, the author argues that the fragment of the novel “The Woodcocks” by M. Khvyliovy, as well as
the vast majority of the novels published in the 1920s, incorporates features of different genre subsets (novels
depicting life at a health resort, intellectual novel, philosophical novel, ideological novel, pamphlet-novel etc.),
and therefore cannot be defi ned solely as a political novel. The main ideas, composition, set of characters,
oppositions, and genre peculiarities of M.Khvyliovy’s novel were thus examined here as a part of intertextual
system linking “The Woodcocks” to the novels “The Brothers Karamazov” and “The Idiot” by F.Dostoyevsky
(according to M.Laslo-Kutsiuk, “The Woodcocks” were actually written as a parody on the first of them), as
well as to the texts by other authors, and by M.Khvyliovy himself. В статье утверждается, что фрагмент романа Н.Хвылевого
“Вальдшнепы”, как и абсолютное большинство романов 1920-х годов, содержит в своей структуре широкую
парадигму жанровых разновидностей (“курортный”, интеллектуальный, философский, идеологический роман,
роман-памфлет и т.д.), не ограничиваясь определением
“политический роман”. Интерпретирование идейного содержания, композиции, персонажей, оппозиций, жанровых
особенностей “Вальдшнепов” производится через интертекстуальные параллели с романами Ф. Достоевского “Братья
Карамазовы” и “Идиот” (по М. Ласло-Куцюк, “Вальдшнепы”
– роман-пародия на первый из них), текстами других авторов
и самого Н. Хвылевого.