Літературознавча антропологія: новий методологічний проект у дзеркалі філософських аналогій - Тарнашинська, Л. (Слово і Час, 2009)
У статті простежено витоки антропологічної рецепції на перехресті різних дисциплін, зокрема власне антропології, літератури, культури, філософії. Концептуалізуються проблеми вироблення методологічної свідомості літературознавчої антропології, пошуку спільної когнітивної моделі цієї методики. Розглядаються напрямки досліджень українських, польських та російських науковців. The paper traces back the sources of anthropological reception, viewed as a junction of different areas of study, that is, of anthropology proper, as well as of literature, culture, and philosophy. In order to conceptualize the major problems arising from elaboration of the methodological basis of literary anthropology and thus impeding the search for the common cognitive model of this methodology, the author analyses the ways those problems are obviated by Ukrainian, Polish, and Russian scientists. В статье прослеживаются истоки антропологической рецепции на перекрестке разных дисциплин, в частности, антропологии, литературы, культуры, философии. Концептуализируются проблемы выработки методологического сознания литературной антропологии, поиска общей когнитивной модели этой методики. Рассматриваются направления исследований украинских, польских и российских ученых.