“Суєслови, лицемѣри, господом прокляті” (проблема обрядовірства і народної побожності в контексті творчої спадщини Тараса Шевченка) - Яременко, В. (Слово і Час, 2009)
У статті аналізується, як Т.Шевченко, передусім у своєму художньому вираженні, трактує актуальну
нині проблему обрядовірства та пов'язане з нею питання народної побожності. Відповідно з’ясовується
місце Шевченка в осмисленні цих тем. The paper scrutinizes the specific character of Taras Shevchenko’s artistic translation of Old Ritualists’ beliefs
and of folk piety in his literary works of art. В статье анализируется как Тарас Шевченко, прежде
всего, в своем художественном выражении, трактует
актуальную сегодня проблему обрядоверия и связанный
с ней вопрос народной набожности. Соответственно
определяется позиция Шевченко в осмыслении этих тем.