Сюжетна функція магічних предметів у романі Гофмана “Малюк Цахес, на прізвисько Цинобер” - Свідер, І. (Слово і Час, 2009)
Твори німецького письменника епохи романтизму Е.Т.А. Гофмана густо насичені предметними
образами, які відіграють активну роль у розвитку сюжету. Саме сюжетна функція магічних предметів у
казці “Малюк Цахес, на прізвисько Цинобер” і становить предмет дослідження статті. Авторка наголошує,
що магічні предмети у творі витісняють звичайний речовий світ; усяка річ тут пройнята чарівністю.
Привертає увагу дослідниці й той факт, що Гофман уперше показав владу речей над психікою людини
і над її звичками. The works of a well-known German romanticist writer E.T.A. Hoffmann provide a rich variety of material
images which play an important part in the plot development. It is the plot-constructing function of the magical
objects itself, as represented in Hoffmann’s fairy-tale “Little Zaches, nicknamed Zinnober”, that makes out the
subject of this paper. The author argues that the magical things supplant the rest of material objects appearing
in the texts, i.e. every object acquires magical properties. She also tries to prove that Hoffmann was the first
to show the power of things over the human psyche and habits. Сочинения немецкого писателя эпохи романтизма
Э.Т.А. Гофмана густо насыщены предметными образами,
которые играют активную роль в развитии сюжета. Именно
сюжетная функция магических предметов в сказке Гофмана
“Крошка Цахес, по прозванию Циннобер” и есть предметом
исследования в статье Свидер И.А. Автор подчеркивает,
что магические предметы в сочинении вытесняют обычный
предметный мир вообще; всякая вещь превращается в чудесную. Обращается внимание на тот факт, что у Гофмана
впервые показана власть вещей над психикой человека и
над его привычками.