Липиды плазмы крови и гормональные изменения у больных коронарным атеросклерозом - Шустваль, Н.Ф.; Волобуева, О.В.; Лядова, Т.И.; Мищук, Н.Е. (Международный медицинский журнал, 2017)
Изучены уровни атерогенных и антиатерогенных липопротеинов в плазме крови у больных коронарным атеросклерозом и выяснена взаимосвязь между показателями липидного обмена и гормональными изменениями. Установлено, что в патогенезе нарушений липидного обмена важную роль играют снижение функции вилочковой и щитовидной желез, повышение глюкокортикоидной функции коры надпоче Вивчено рівні атерогенних і антиатерогенних ліпопротеїнів у плазмі крові у хворих на коронарний атеросклероз і з’ясовано взаємозв’язок між показниками ліпідного обміну та гормональними змінами. Установлено, що у патогенезі порушень ліпідного обміну важливу роль відіграють зниження функції вилочкової і щитоподібної залоз, підвищення глюкокортикоїдної функції кори надниркових залоз, зниження чутливості тканин до інсуліну і компенсаторна гіперінсулінемія. The level of atherogenic and antiatherogenic lipoproteins in blood plasma was investigated in patients with coronary atherosclerosis. The relationship between lipid metabolism and hormonal changes was revealed. It was revealed that an important role in lipid metabolism disorders was played by reduction in the function of the thymus and thyroid glands, increase in the glucocorticoid function of the adrenal cortex, reduction in tissues sensitivity to insulin, and compensatory hyperinsulinemia.