Визначення рівня тіньової економіки в контексті формування і розвитку системи інформаційної безпеки України - Гребенюк, О.В. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Визначено основні категоріальні поняття феномену тіньової економіки, обґрунтовано її щільний зв'язок із безпекою підприємства, в тому числі інформаційною. Розкрито сутність фіскального тиску на суб’єктів господарювання. Визначено основні причини переходу підприємств у «тінь». Ключові слова: тіньова економіка, фіскальний тиск, структура тіньової економіки. Определены основные категориальные понятия феномена теневой экономики. Обоснована ее тесная связь с безопасностью предприятия, в том числе информационной. Раскрыта сущность фискального давления на субъектов предпринимательской деятельности. Определены основные причины перехода предприятий в «тень». Ключевые слова: теневая экономика, фискальное давление, структура теневой экономики. Basic categorical concepts of such phenomena as shadow economy have been defined. Its close connection with enterprise’s security including information one is grounded. The essence of fiscal pressure on entrepreneurs is revealed. The reasons why the enterprises go into “shadow” are stated. Keywords: shadow economy, fiscal pressure, structure of shadow economy.