Особливості харчування хірургічних хворих із вираженою дисфагією - Бойко, В.В.; Савві, С.О.; Королевська, А.Ю.; Жидецький, В.В. (Международный медицинский журнал, 2017)
Проаналізовано результати обстеження і лікування хворих із протяжними післяопіковими рубцевими стриктурами стравоходу. Показано особливості післяопераційного перебігу у всіх пацієнтів залежно від виду харчування. Обґрунтовано переваги одночасного застосування ентерального та парентерального харчування на всіх етапах лікування хворих із дисфагією, що дає змогу отримати кращі показники порівняно з пацієнтами, які перебували тільки на ентеральному чи тільки на парентеральному харчуванні. Проанализированы результаты обследования и лечения больных с протяженными послеожоговыми рубцовыми стриктурами пищевода. Показаны особенности послеоперационного течения у всех пациентов в зависимости от вида питания. Обоснованы преимущества одновременного применения энтерального и парентерального питания на всех этапах лечения больных с дисфагией, что позволяет получить лучшие показатели по сравнению с пациентами, находившимися только на энтеральном или только на парентеральном питании. The results of examination and treatment of patients with extended postburn esophageal strictures were analyzed. The features of postoperative course in all cases depending on the type of nutrition are presented. The advantages of the enteral and parenteral nutrition at all steps of treatment of patients with dysphagia were substantiated, which allowed obtaining better indicators compared to separate application of enteral or parenteral nutrition.