Наукомістке виробництво в Україні: економічні тенденції та наслідки прояву кризових трансформацій - Одотюк, І.В. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2010)
Виконано економіко-статистичний аналіз виробничих, інноваційно-інвестиційних та експортних передумов здійснення технологічної модернізації національної економіки на сучасному етапі. Виокремлено основні економічні тенденції та визначено наслідки трансформаційних перетворень у сфері наукомісткого виробництва української економіки в період кризи 2008-2009 рр.
Ключові слова: наукомістке виробництво, зовнішньоторговельне сальдо, інновації, інвестиції, високо- та середньотехнологічні види діяльності, промисловість. Выполнен экономико-статистический анализ производственных, инновационно-инвестиционных и экспортных предпосылок осуществления технологической модернизации национальной экономики на современном этапе. Выделены основные экономические тенденции и определены последствия трансформационных преобразований в сфере наукоемкого производства украинской экономики в период кризиса 2008-2009 гг.
Ключевые слова: наукоемкое производство, внешнеторговое сальдо, инновации, инвестиции, высоко- и среднетехнологичные виды деятельности, промышленность. The economic-statistical analysis of industrial, innovative-investment and export preconditions for realizing technological modernization of the national economy at the present stage has been made. The basic economic tendencies and consequences of transformations in the sphere of science-intensive production of the Ukrainian economy during the crisis 2008-2009 have been defined.
Keywords: science-intensive production, foreign trade balance, innovations, investments, high - and medium technological types of activity, industry.